Wist u dat enge ingrediënten eigenlijk helemaal niet zo eng zijn?

Moeilijke namen in de ingrediëntenlijst of E-nummers kunnen het idee geven dat een product onnatuurlijk of slecht voor je gezondheid is. Maar is dat zo?

Hieronder staat een ingrediëntenlijst van een super gezonde en volledig natuurlijke blauwe bes. Een mooi voorbeeld dus dat moeilijke ingrediëntennamen en zelfs E-nummers helemaal niet slecht of zelfs natuurlijk zijn.

Dus laten we eens kijken wat er nu echt staat.

 

Allereerst de ingrediënten naar groepen gesorteerd, dit zijn de dik gedrukte woorden. Vertaald naar het Nederlands bevat een blauwe bes dus:
- 84% water (Aqua)
- 10% koolhydraten (sugars) waarvan 2,4% onverteerbare vezels (fibre)
- minder dan 1% eiwitten (amino acids)
- minder dan 1% vetten (fatty acids)
- en de rest is kleurstoffen (colours), smaakstoffen (flavours) en lucht (fresh air)

Achter de dik gedrukte groepen staat welke stoffen uit deze groep er precies in de blauwe bes zitten. Zo staat er achter "vetten" omega 3 en omega 6, allebei super gezonde vetten voor ons lichaam.
En achter “eiwitten” staan verschillende soorten eiwitten waaronder essentiële eiwitten zoals isoleucine en tryptophan. Deze kan ons lichaam niet zelf maken en moeten we dus uit voedsel halen. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van ons lichaam en dus prima om te nemen, ondanks de enge namen.

 

En ja, er zitten ook E-nummers in een blauwe bes. Een E-nummer is namelijk niets anders dan een nummer dat aan een bepaalde chemische stof of groep stoffen is gegeven. En ons voedsel bestaat net als ons lichaam uit veel chemische stoffen. Het zegt dus niets over natuurlijk of niet-natuurlijk. Het zegt wel iets over hoe veilig het is. Om een E-nummer op een verpakking te mogen zetten, moet die stof aan strenge eisen voldoen.

Een mooi voorbeeld is de, ook in een blauwe bes voorkomende, natuurlijke zoetstof Mannitol. Bij meer dan 15 gram per dag kun je hier diarree van krijgen. Maar om dat te bereiken zou je meer dan 18 handen vol met blauwe bessen moeten eten op een dag!
Op een zakje suikervrije drop moet dan weer wel de waarschuwing “Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben.” Een zakje drop bevat meer dan 15 gram Mannitol en dat eet je zo weg.

Welke andere e-stoffen zitten er nog meer in een blauwe bes en wat zijn zij:

Kleurstoffen:
E160 = caroteen, een natuurlijke kleurstof die een gele tot rode kleur geeft
E163 = anthocyanines, een natuurlijke kleurstof die een roze, paars tot blauwe kleur geeft

Vetten:
E300 = ascorbinezuur, de chemische naam voor vitamine C
E306 = tocopherolconcentraat, de chemische naam voor geconcentreerde vitamine E

Smaakstoffen:
E300 = ascorbinezuur, de chemische naam voor vitamine C
E421 = mannitol, dit is een natuurlijk zoetstof die iets minder zoet is dan tafelsuiker.
E440 = pectines, deze zorgen ervoor dat de blauwe bes niet uit elkaar spat. Eigenlijk een soort lijm tussen de cellen. Worden ook gebruikt om jam en gelei te maken

Lucht:
E290 = kooldioxide
E941 = stikstof
E948 = zuurstof

 

Kortom, ben niet bang voor moeilijke ingrediëntennamen of E-nummers maar gebruik je gezond verstand. Wil je gezond eten, eet dan zo veel mogelijk onbewerkte producten zoals groenten en fruit. En laat zo veel mogelijk de sterk bewerkte producten staan, zoals frisdrank, snoep of kant-en-klaar maaltijden. Dat maakt het leven een stuk gemakkelijk en gezonder.

 

bron foto ingediënten: https://www.foodlog.nl/artikel/welk-product-gaat-schuil-achter-dit-etiket/allcomments/